Als je een onderneming wilt starten dan heb je vrijwel altijd een startkapitaal nodig. Als je vanuit huis gaat werken dan valt de hoogte van het startkapitaal wellicht nog mee, maar als je ook moet investeren in roerende en onroerende goederen dan kan het benodigde bedrag snel oplopen. In zo’n geval kan je een zakelijke lening afsluiten.
Zakelijke leningen worden over het algemeen alleen verstrekt voor investeringen met een economische levensduur van minstens een jaar. Een zakelijke lening krijg je echter niet zomaar. In alle gevallen dien je een duidelijk bedrijfsplan te hebben en moet je administratie goed op orde zijn.
Waar heb je de zakelijke lening voor nodig?
De precieze procedure voor het afsluiten van een zakelijke lening verschilt per bank. Als je al meerdere producten bij een bepaalde bank hebt lopen dan gaat de aanvraag vaak wat sneller. Voordat banken met een eventuele offerte komen hebben ze eerst allerlei informatie nodig. Om te beginnen willen ze weten met wie ze in zee gaan: Wie ben je? Wat is je bedrijfsplan? Waar heb je de lening voor nodig en hoe wil je deze gaan terugbetalen?
Financiële prestaties
Ook de (verwachte) financiële prestaties van je bedrijf zijn belangrijk bij het aanvragen van een zakelijke lening. Indien je nog niet beschikt over cijfers uit het verleden dien je een realistische prognose op te stellen. Dit is tevens een belangrijk onderdeel van je bedrijfsplan.
Ook willen banken vaak weten waar je de zakelijke lening voor gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een pand aanschaffen? Heb je een huurovereenkomst of ga je zelf iets laten bouwen? Heb je een machinepark nodig waarin je wilt investeren? Al deze aspecten worden vervolgens in acht genomen bij het opstellen van een offerte.
Inzicht in je kredietbehoefte
Als je een zakelijke lening wilt aanvragen dien je ook een goed inzicht te hebben in je kredietbehoefte. De bank wil een onderbouwing zien van het benodigde bedrag en hoe je dit bedrag plus rente terug denkt te kunnen betalen.
Ook wil de bank inzicht hebben in de bezittingen van het bedrijf. In veel gevallen zullen ze om een onderpand vragen. Zodra de bank beschikt over alle gegevens zullen ze je uitnodigen voor een persoonlijk gesprek waarbij alle plannen zorgvuldig doorgenomen zullen worden.
Indien alles naar tevredenheid is aangeleverd zal de bank een offerte opstellen en ben jij weer een stapje verder bij het beginnen van je eigen bedrijf!