Het kan zo makkelijk lijken, snel een persoonlijke lening afsluiten. Zeker wanneer je net die prachtige auto op het oog hebt of wanneer je een nieuwe televisie wilt aanschaffen die je ook nog op afbetaling kunt kopen. Dan zie je altijd de waarschuwing staan: “Let op geld lenen kost geld”. Wat betekent dit eigenlijk?
De drang om een lening af te sluiten
Wie kent niet dat gevoel dat je iets nu graag zou willen kopen? Die nieuwe televisie of misschien zelfs die mooie auto waar je toevallig tegenaan loopt. Het hoeft natuurlijk niet altijd om grote uitgaven te gaan, het kopen van nieuwe kleding kan ook een flinke aanslag zijn op je bankrekening.
Je hebt niet genoeg spaargeld of je zit even krap bij kas. Maar toch heb je deze nieuwe spullen nodig. De drang om te kopen kan je doen besluiten om een lening af te sluiten of iets op afbetaling te kopen. Zoiets simpels als Afterpay wat je tegenwoordig vaak tegenkomt bij webshops is ook een verleiding om toch maar op “Nu kopen” te klikken.
Misschien is het rentepercentage wel dermate laag dat je jezelf gewoon laat overhalen om nu een lening af te sluiten. Er kunnen een hoop redenen zijn om toch een lening af te sluiten. Dat dit niet zonder extra kosten gaat weet iedereen toch?
Als mensen namelijk ergens nog wel eens overheen willen kijken dan is het wel het feit dat geld lenen ook geld kost. De overheid heeft een aantal jaren geleden besloten om hier een reclame campagne aan te wijden, genaamd “Let op, geld lenen kosten geld”. Deze campagne is blijvend en de waarschuwing komt dan ook altijd weer terug bij een reclame over een lening.
Campagne geld lenen kost geld
Veel mensen hebben laten zien dat ze niet altijd oplettend zijn wanneer er geld geleend wordt. Zeker voor degene die niet thuis is in het financiƫle wereldje is het bankwezen met zijn verschillende leningen vaak ondoorzichtig.
Daarom zijn er verschillende regels en wetten om de burger te beschermen om zomaar klakkeloos geld te gaan lenen. Zo is het niet toegestaan om woekerrentes te vragen voor een geldlening, of om een lening te verstrekken aan iemand die in geldproblemen zit. De AFM (Autoriteit Financiƫle markt) houdt een oogje in het zeil om u te beschermen.
Er komt dus wel iets meer bij kijken als u geld wilt lenen. Vandaar dat de reclamecampagne “Let op, geld lenen kost geld” zo prominent in beeld is. Er zijn namelijk een paar dingen waar je op moet letten wanneer je een lening afsluiten gaat.
De lening aflossen
Wanneer je een lening afsluit wordt er op basis van het rentepercentage gekeken wat de totale kosten zijn die je moet terugbetalen. Dit wil zeggen dat, naast de lening aflossen, er ook rente betaald moet worden. Dit zijn de kosten die worden bedoeld met “geld lenen kost geld”.
Het rentepercentage van een lening kan behoorlijk verschillen per soort lening en is afhankelijk van de hoogte van het bedrag wat je wilt lenen. Het is dus handig om altijd naar het actuele rentepercentage te kijken alvorens er een lening wordt afgesloten. Of nog beter ga eerst leningen vergelijken en kies dan de lening die bij je past. Denk dan aan boetevrij aflossen en flexibiliteit en zorg ervoor dat je de maandlasten makkelijk kunt betalen.
De kosten van een lening verlagen
Wanneer je snel geld wilt lenen of op je gemak een lening gaat zoeken, dan gelden dezelfde regels. Echter wil je 500 euro lenen of vijftienduizend je zal uiteindelijk meer terug betalen dan je daadwerkelijk geleend hebt. De rente die je betaalt als je 500 euro wilt lenen is hoger en de looptijd van de lening korter. Maar verder lijken beide leningen op elkaar.
Om te voorkomen dat je teveel geld gaat lenen dan je eigenlijk financieel kunt dragen, bepaal dan voor je zelf wat je maandelijks kunt missen aan aflossing en rente. Kijk dan wat je voor dit bedrag kunt lenen om niet in de problemen te komen.
Kijk ook altijd verder dan je eigen bank voor het afsluiten van een lening. Op onze website kan je de rente van leningen vergelijken en ziet u eenvoudig welke het voordeligst is.
Maar zelfs met bovenstaande tips om de kosten te verlagen blijft de slogan “Geld lenen kost geld” van kracht.