Wanneer en bij welke bank krijg je de hoogste spaarrente? Je kunt dit eenvoudig ontdekken door gebruik te maken van een spaarrekening vergelijker. Met zo’n vergelijker ontdek je binnen een minuut welke bank de hoogste spaarrente biedt. Maar is de hoogste spaarrente het enige waar je op moet letten bij het kiezen van een spaarrekening?
Helaas is de hoogte van de rente de afgelopen jaren flink gedaald. Van 4% in 2008 naar zo’n 1% in 2016. Er wordt zelfs gesproken over een negatieve rente. Of dit werkelijkheid gaat worden is nog niet bekend. Als er sprake is van een negatieve rente dan krijgt een spaarder geen rente uitbetaald. Sterker nog, de spaarder moet in zo’n geval zelfs geld betalen over zijn spaargeld.
Kiezen voor de hoogste spaarrente?
Als je gebruik maakt van een vergelijker ben je snel geneigd om alleen naar de hoogste spaarrente op zoek te gaan. Er komt echter meer kijken bij een goede spaarrekening. Zo zegt het klantcijfer dat de bank krijgt ook heel wat. Zijn klanten tevreden over de afgenomen diensten? Is de bank telefonisch goed bereikbaar? Het klantcijfer geeft een antwoord op deze vragen. Het klantcijfer zegt dus iets over de betrouwbaarheid van de bank waar je je spaargeld stalt.
Wat is de beste spaarrekening?
Een combinatie van een hoge spaarrente en een goede betrouwbaarheid is natuurlijk het meest ideale. Denk maar eens terug aan het failliet gaan van de Ijslandse bank Icesave. Mensen die daar hun geld hadden gestald keken alleen naar de hoogste rente. Maar gelukkig kregen ook deze spaarders hun geld terug.
Gelukkig wordt de spaarder beschermd tegen het failliet gaan van een bank in Nederland. Tot €100.000,- is jouw spaargeld beschermd. Heb je meer spaargeld, probeer dan in ieder geval je geld te spreiden tussen de verschillende banken.
Het kan soms even zoeken zijn als je een goede bank wilt vinden voor je spaargeld, maar je hebt er vervolgens wel profijt van.
Hoogste spaarrente gevonden? Spaarrekening aanvragen
Als je de hoogste spaarrente hebt gevonden kun je de spaarrekening aanvragen. Dit kan bij de meeste banken via internet. Er is vaak een digitaal aanmeldformulier waarmee je de spaarrekening kunt openen. Het openen van een rekening duurt meestal wel even. Zo is het soms noodzakelijk om een kopie van je legitimatie op te sturen naar de bank. Op deze wijze kan de bank verifiëren dat de gegevens van de aanvrager kloppen. Over het algemeen duurt het openen van een spaarrekening enkele werkdagen.
Spaarrekening of depositorekening?
Sommige spaarrekeningen bieden de mogelijkheid om geld kosteloos op te nemen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Als je van plan bent om af en toe geld op te nemen van de spaarrekening, zoek dan een rekening uit waarbij niet alleen de hoogste spaarrente geldt, maar ook waarbij het geld zonder kosten kan worden opgenomen.
Wil je de hoogste spaarrente en ben je van plan om het geld jarenlang op de rekening te laten staan? In dat geval kan het interessant zijn om voor een zogenaamde depositorekening te kiezen.
Een kenmerk van een depositorekening is dat het geld vast wordt gezet voor een bepaalde tijd. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Dit is natuurlijk een nadeel, maar een voordeel is dat je op dergelijke rekeningen de hoogste spaarrente krijgt. De rente kan fors hoger zijn in vergelijking tot spaarrekeningen waarbij geld kosteloos opneembaar is.