Bij de overweging om geld te lenen is dit de startvraag. Hoeveel kan ik lenen, bepaalt hoeveel ik uit kan geven. Het is goed om te beseffen dat er geen standaard antwoord is op de vraag hoeveel geld je kunt lenen. Elke kredietverstrekker heeft daar andere bedragen voor. Sommige zijn gespecialiseerd in kortlopende kredieten, anderen doen alleen langlopende leningen. De hoogtes lopen flink uiteen. Toch zijn er een aantal factoren die een indicatie kunnen geven over het bedrag.
Hoeveel kan ik lenen? Factoren die van invloed zijn
Alle factoren waar een bank naar kijkt, hebben te maken met die ene vraag: kan de lener het geld (op tijd) terug betalen? Dat is bij elke persoon anders. Om te beginnen kijkt men naar de hoogte van je inkomen. Logisch, want hoe meer je verdient, hoe groter de kans dat je de lening terug kunt betalen. Met een hoger salaris kun je meer geld krijgen.
Verder kijkt men naar de huidige schuldenlast. Als je al eerder geld hebt geleend, of als er ergens nog een schuld uitstaat, dan is men niet geneigd om je wat geld ter beschikking te stellen. Daaraan gekoppeld is de vraag naar de krediethistorie.
Heb je in het verleden al eens geld geleend? Heb je dat toen keurig terugbetaald? Zo ja, dan is een financiële instelling eerder bereid om een (hogere) lening te verschaffen. De looptijd is van belang. De maximale leenbedragen zijn bij een kortere looptijd lager, omdat er sneller afgelost moet worden.
Het kan zelfs zijn dat een bank verschillende rentetarieven berekent voor verschillende personen. De persoon met minder risico heeft een lagere rente dan iemand van wie ze betwijfelen of die het geld weer op kan brengen.
Bescherming van jezelf
De weigering van een kredietverstrekker om een hoog bedrag ter beschikking te stellen, is een moment om bij jezelf na te denken over de lening. Heeft de bank gelijk als ze vindt dat er een te hoog risico in zit? Denk ik zelf niet te makkelijk over het terugbetalen? Je moet voorkomen dat je met schulden komt te zitten die je jarenlang kunnen achtervolgen, omdat ze ooit nog een keer moeten worden afgelost. In feite is een weigering een bescherming voor jezelf tegen een te hoge schuldenlast.
Vraag meerdere offertes aan
Veel banken en financiële instelling geven online een indicatie van hoeveel je kunt lenen. Dat doe je door kort een paar gegevens in te vullen. De indicatie is niet definitief. De kredietverstrekker wil eerst alle gegevens binnen hebben en komt dan pas met een definitief aanbod.
Zoals gezegd kan zelfs de rente afwijken van de rente die op de website stond aangegeven. Hypotheekrentes staan wel vast, maar die van persoonlijke leningen niet.
Het is altijd zinvol om meerdere offertes aan te vragen. Het kan namelijk zijn dat een andere bank toch een betere aanbieding heeft dan op het eerste gezicht lijkt. Bij een eerste indicatie is de verleiding groot om op de aanbieding in te gaan waar je het meeste kunt lenen. In de praktijk hoeft dit echter niet de beste lening te zijn.
Kijk bij offertes altijd de voorwaarden door. Het kan zijn dat je meer kunt lenen, maar wel met slechtere voorwaarden zit. Daar word je uiteindelijk niet beter van. Het gaat er uiteindelijk niet om de vraag hoeveel kan ik lenen, maar om hoe groot de financiële last is die ik kan dragen.