Je hebt geld nodig, maar wilt hiervoor niet naar de bank. Klinkt niet logisch misschien, maar tegenwoordig is het mogelijk: geld lenen zonder bank. Leningen bij banken zijn soms lastig te realiseren, omdat banken nu eenmaal niet zo gemakkelijk geld uit lenen. Ook kunnen de rentes behoorlijk oplopen, ze zeggen niet voor niets: “Geld lenen kost geld.” Daarom kiest men vaak voor andere alternatieven om geld te lenen, zonder tussenkomst van een bank. Ook voor particulieren is dit mogelijk. Lees je mee?
Geld lenen zonder bank is de nieuwste trend
Tik op internet “geld lenen” in en je krijgt bijna 10 miljoen hits, waarvan de bovenste een bank is, maar de 6 hits eronder niet. Het is steeds meer in opkomst; geld lenen zonder bank. Om aan geld te komen hoef je niet perse naar de bank, maar waar ga je dan naartoe? En is dat wel verantwoord? Word je niet opgelicht? Hoe gaat het in zijn werk? Ik zet een aantal opties voor je op een rijtje. Hier hoef je geen bedrijf voor te hebben, dit is gewoon mogelijk als particulier.
3 Tips voor particulier geld lenen zonder bank
-
Onderhands lenen
De meest voor de hand liggende oplossing voor sommigen is geld lenen bij iemand anders, ook wel onderhands lenen genoemd. Waarschijnlijk kom je dan al snel uit bij familie of vrienden. De voordelen zijn dat er sprake is van een lage rente, of misschien helemaal geen rente. Ook krijg je geen BKR-registratie, die je bijvoorbeeld kan belemmeren bij het afsluiten van een hypotheek.
Het nadeel van een persoonlijke lening bij een bekende of familielid is dat het de banden kan schaden. Als je bijvoorbeeld niet tijdig terugbetaald, of de uitlener wil zijn geld ineens terug hebben of heeft het zelf toch nodig. Zorg er dus ten allen tijde voor dat er goede afspraken worden gemaakt, maak een betaalregeling en zorg ervoor dat je deze nakomt. Zo kan je nog wel samen door een deur.
-
Peer-to-peer lenen
Dit wordt ook wel ‘crowdfunding voor particulieren’ genoemd. Als particulier kan je op een speciaal platform een oproep plaatsen met hoeveel geld je nodigt hebt. Je kunt dit uiteraard pitchen om zoveel mogelijk deelnemers te krijgen.
Andere particulieren kunnen je het geld lenen. In ruil daarvoor ontvangen zij de maandelijkse aflossing plus een rentepercentage. Meestal zo rond de 5%, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren. De meeste platforms zorgen er wel voor dat de lening vragers worden getest op hun kredietwaardigheid. Alleen zo kan je als geldverstrekker ervan uit gaan dat de lener wel de middelen heeft om je terug te betalen. Maar het blijft natuurlijk een gok en is niet waterdicht.
-
Crowdfunding
Bij crowdfunding wordt geld binnen gehaald via een website. Je doet je verhaal, waarna mensen kunnen doneren. Je kunt dit gebruiken als lening, waarna afbetaling plaatsvindt. Maar je kunt bij een crowdfunding ook geld als donatie ontvangen. Sites als GoFundMe en dergelijken zijn inmiddels behoorlijk groot.
Echter is het maar de vraag hoeveel geld je middels deze route kunt ontvangen. Vaak is een goed verhaal van belang voordat er gedoneerd wordt. Ook de sociale media kan hier een grote rol in spelen. Als je ervoor zorgt dat je verhaal gezien, gelezen, geliked en vooral gedeeld wordt is de kans op een grote opbrengst een stuk groter.
Er zijn dus meerdere manieren om aan geld te komen als je niet naar een bank wil. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat je je gezonde verstand blijft gebruiken. Laat je niet verleiden door aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Vaak is het dan ook te mooi.